Ga direct naar


Tilburg kandideert zich als 'Europese innovatie hoofdstad'

woensdag 22 januari 2014 10:07

De gemeente Tilburg heeft zich gekandideerd als Innovatieve Hoofdstad van Europa. Ze heeft daartoe ingeschreven op een wedstrijd voor steden met 100.000 inwoners of meer die door de Europese Commissie in de gehele Unie is uitgeschreven. Het is niet bekend hoeveel steden meedoen, maar het moeten er tientallen zijn. Ook Groningen en Leiden hebben zich gekandideerd.

Het zijn dus drie Nederlandse universiteitssteden die meedoen met de Europese contest. Tilburg heeft zich aangemeld als de Europese hoofdstad van social innovation. In een ruim 70 pagina's tellend document, nog eens voorzien van bijna 300 pagina's aan bijlagen, toontt de stad mede namens de regio Midden-Brabant aan dat sociale innovatie veelomvattender is dan de technologische innovaties die doorgaans worden opgevoerd.

Ruim 70 partijen in strategische agenda
De samenwerking van ruim 70 belanghebbende partijen in en rond de stad, uiteenlopend van gemeentebestuur en universiteit tot transportbedrijf en werkgeversvereniging, is in 2010 vastgelegd in de zogenoemde strategische agenda.

Vijf ankerpunten voor social innovation
Daarin zijn vijf de ankerpunten voor het social innovation-beleid van stad en regio opgenomen: 1) positionering van Tilburg en Midden-Brabant as dé regio van Social Innovation in Europa, 2) de vormgeving van een open source kennis- en ontwikkelplatform (Midpoint Brabant), 3) het bevorderen van een excellent vestigings- en verblijfsklimaat, 4) de vormgeving van een topinstituut Sociale Innovatie (van de Tilburg University en hogescholen als Fontys, NHTV, Avans) en 5) de stimulering van Bestuurlijke Vernieuwing (o.m. in de samenwerking Regio Hart van Brabant).

Medio maart
De kandidatuur is in Brussel geaccepteerd, de inzending wordt vertaald en aan deskundige 'reviewers' voorgelegd. Die kunnen zo nodig ook stadsbezoeken afleggen. Dan komt het tot nominaties en medio maart 2014 tot een prijsuitreiking.

Niet meer te stuiten proces in de regio
Vanzelfsprekend hoopt het Tilburgs gemeentebestuur de iCaptial innovatieprijs binnen te slepen, samen met een investeringsbedrag voor verdere ontwikkeling van 500.000 euro. Maar de eerste resultaten zijn nu reeds binnen: met de inzending is een veel omvattend overzicht ontstaan van wat sociale innovatie in dit gebied werkelijk inhoudt, hoeveel instanties, professionals en burgers daar reeds bij betrokken zijn en hoezeer dit een onomkeerbaar en niet meer te stuiten proces betreft.

(Bron: www.midpointbrabant.nl)

« Terug

Snelkoppelingen